Programul „Grădinița de vară mobilă” 2015

antet_fdsc_bz

În perioada 13 iulie – 14 august 2015 s-a derulat activitatea „Grădiniţa Mobilă de Vară”, activitate organizată de Asociaţia “Bună Ziua, Copii din România” în cadrul Proiectului “Mai aproape de copii şi părinţi, mai bine pentru ei” – Servicii ambulatorii de suport şi consiliere, finanţat prin fondul ONG în România.

Programul a fost organizat timp de 15 zile, în 3 comunităţi rurale:

 • 13 -17 iulie – în comuna Puieşti
 • 27-31 iulie – în comuna Zorleni
 • 10-14 august – în comuna Griviţa

gradinita_de_vara_1

gradi_1 gradi_2

Cu această ocazie echipa de implementare a proiectului împreună cu voluntarii au stabilit un grafic de jocuri şi activităţi care au avut drept scop îndeplinirea următoarelor obiective:

 • îmbunătăţirea abilităţilor copiilor de a lucra în echipă;
 • creşterea încrederii în sine;
 • valorificarea cu succes a resurselor personale;
 • îmbunătăţirea adaptabilităţii la grup;
 • creşterea responsabilităţii şi a autonomiei;
 • sporirea afecţiunii şi a ajutorului reciproc;
 • ameliorarea relaţiilor cu adulţii;

gradi_3 gradi_4

gradi_5 gradi_6

În primul rând dorim să subliniem importanţa jocului în procesul complex de educare a copilului.
„Cuvântul „joc”, moştenit din latinescul „iocus”( glumă, şotie, distracţie), a preluat în limba română și sensul substantivului latin „ludus” care desemna, deja în antichitate, o gamă vastă de manifestări populare, începând cu scenele de amuzament din viaţa cotidiană si terminând cu manifestări cu caracter sportiv, militar sau religios, ale unui oraş, ţinut sau imperiu.
Jocul are o putere imensă in viaţa copiilor. Există o strânsă  interdependenţă intre evenimentele de la inceputurile invăţăturii copilului şi succesele şi insuccesele din viitoarea activitate educaţională.
Jocul reprezintă un ansamblu de acţiuni si de operaţiuni care urmăresc obiective de pregatire intelectuală, tehnică, morală, fizică a corpului. Elementul de joc imprimă acestuia un caracter mai viu si mai atragător, aduce varietate si o stare de bună dispoziţie funcţională, de veselie si de bucurie, de destindere , ceea ce previne apariţia monotoniei si a plictiselii, a oboselii.
Jocul are un rol fundamental in dezvoltarea copilului. Este dovada bunei sale sănătăţi fizice, psihice si intelectuale. Acesta permite crearea unor conexiuni importante și dezvoltă simţul umorului. Este cel mai bun mijloc pentru învăţare, căci prin joc copilul învăţa uşor, fără să-şi dea seama. Pe lângă plăcere, jocul îi permite copilului mic să-şi stimuleze corpul si organele de simţ. Îi dă ocazia să parcurgă un mare număr de informaţii și are o formidabilă valoare de antrenament. Prin joc, copilul invaţă să se concentreze, să-şi respecte partenerul de joacă, să construiască, să-şi dezvolte și să-şi structureze imaginaţia. Părinții trebuie să creeze o ambianță specifică jocului, să-i favorizeze copilului posibilitatea de a experimenta și să petreacă împreună cu el cât mai mult timp posibil.

Jocul este definit de psihologul elveţian Jean Piaget drept un „exerciţiu funcţional” cu rol de „extindere a mediului”, o modalitate  de transformare a realului, prin asimilare și de acomodare la real, deci un mijloc de adaptare. În evoluţia jocului, Jean Piaget delimitează trei mari categorii de joc: jocul exercițiu, jocul simbolic și jocul cu reguli. Jocurile de exerciţii domină la vârstele mici, însă apar mai târziu. Ele sunt asociate registrului senzoriomotor, cu rol în dezvoltarea motricităţii și interiorizarea lumii reale și a registrului mintal, o subcategorie de exerciţii vizând exersarea gândirii (jocuri de cuvinte, comunicări verbale). Jocului simbolic Piaget îi recunoaşte o importanţă deosebită pentru dezvoltarea limbajului şi imaginaţiei, dar mai ales pentru asimilarea realităţii printr-un proces de reprezentare și semnificare de o manieră proprie a lumii reale. Jocul cu reguli exercită o importantă funcţie de socializare progresivă a copilului, prin interiorizarea unor norme de conduită de relaţionare, impuse de regulile jocului.
Prin intermediul jocului, copilul achiziţionează informaţii, noţiuni necerare inţelegerii și integrării lumii reale. Investigând realităţi fizice diverse, copilul manipulează, alege, ordonează, clasifică, măsoară, se familiarizează cu proprietăţile diverselor lucruri şi dobândeşte cunoştințe despre greutate, duritate, înălţime, volum, textură, categorii, serii și familii de obiecte.” scritub.com

gradi_7 gradi_9

gradi_8
În continuare dorim să vă prezentăm un scurt exemplu din programul pe care noi l-am pus în aplicare cu succes.

dld_pdf_64

Ţinem să vă precizăm faptul că acestea au fost doar o parte din jocurile pe care le-am făcut în prima zi de activitate.  Totodată este o vorbă care spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Din fericire noi avem zeci, poate chiar sute de imagini, care surprind momente frumoase, surprind bucuria din ochii copiilor, atmosfera relaxată şi plină de entuziasm. În încercarea de a fi cât mai relevanţi şi concreţi cu voi, am făcut o selecţie a acestor imagini şi le-am ales pe cele mai interesante (din punctul nostru de vedere). Aşadar cu această ocazie vă invităm să vizionaţi mica noastră galerie foto  „Grădiniţa de vara mobilă 2015″ .

Concluzii
În cele 15 zile de activități au participat 166 de copii (câte  trei zile de activități pentru fiecare copil), 16 cadre didactice, 5 angajați ai primăriei (asistenți comunitari, sociali, directori de cămin cultural), 2 primari, 24 de părinți (în grupuri mici, pe fiecare zi), 3 voluntari din comunități.
Activitatea a fost organizată și implementată de membrii echipei tehnice (coordonator de voluntari, 24 voluntari ai Asociației, psiholog, asistent social, psihopedagogi, cu sprijinul expertului în dezvoltarea copilului).
Programul de activități s-a derulat în 5 locații, pe parcursul a 15 zile (câte 5 zile în fiecare comună). Fiecare dintre cei 166 de copii a beneficiat în fiecare zi de activitate de supliment alimentar. Fiecare grădiniță implicată în derularea Grădinița de vară a beneficiat de setul de materiale didactice achiziționate în scopul utilizării pe parcursul activităților cu copiii în Grădinița mobilă de vară. Copiii beneficiari ai proiectului, prezenți la activități au fost recompensați pentru implicare cu diplomă de participare.
Atmosfera a fost una plină de entuziasm, copiii participând cu bucurie la toate activităţile propuse.

footer_fdsc_bz

Alături de cei mici la deschiderea noului an școlar, la Puiești și Lălești

12028688_1129281427099762_7459418287521079907_o

Asociația ”Bună Ziua, Copii din România” a fost prezentă la Puiești si la Lălești, la deschiderea noului an școlar. Cu această ocazie, cei 47 de copii, beneficiari ai proiectului ”Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport și consiliere”,  finanțat în cadrul Fondului ONG, au primit câte un ghiozdan echipat cu ceea ce este necesar pentru începutul anului școlar. S-a subliniat importanța investiției în copii de către fiecare membru al comunității și rolul familiei în reușita școlară a copilului.

Bucuria celor mici și a părinților a fost pe măsura darurilor primite !

Ghiozdane noi pentru beneficiarii noștri

11953567_1125430250818213_3949119657675513744_o

Am avut bucuria și privilegiul de a pregăti 165 de ghiozdane pentru copiii din proiectele noastre. Ghiozdanele și rechizitele vor ajunge la copiii din Bârlad, Grivița, Odaia Bursucani, Puiesti, Lalești, Zorleni și Popeni, beneficiari ai proiectelor „Mai aproape de copii și parinti, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport si consiliere” finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondul ONG în România si „Educat si implicat in comunitatea mea!” finanțat de Consiliul Județean Vaslui prin „Programul județean de finanțare nerambursabilă a activităților nonprofit de interes general pentru anul 2015”. Multumim pentru ajutor voluntarilor nostri – Diana, Alexandra, Mălina, Denis, Melisa, Ana Maria, Gimmy și Emanuel !

Școala de Vară – Excursie la Statuia lui Ștefan

Lectie de istorie despre Stefan cel Mare , langa Stefan cel Mare… la Podul Inalt ! – 28 august 2015

Galerie foto

10896361_1122212297806675_4390836557910665459_o

Copii, voluntarii si echipa proiectului „Educat si implicat in comunitatea mea” au participat la o prima excursie de studiu; activitatile pregatite de voluntari si echipa au inclus:

 • confectionarea de materiale care imitau arme de lupta si echipament specific soldatilor celor 2 armate si simularea bataliei de la Podul Inalt;
 • desene, discursuri si indemnuri motivatoare ale lui Stefan si Suliman pentru proprii osteni, reportaje despre batalie, transmise de la fata locului de „reporteri”moldoveni si turci. (Otilia Virvorea)

Excursia a fost o experienta ce a oferit o noua perspective copiilor asupra istoriei noastre, oferindu-le ocazia sa se transpuna in locul personajelor istorice partase la batalia de la Podul Inalt.

Pentru cateva momente, am simtit calatoria in timp, completata de entuziasmul si puritatea copiilor protagonisti. ( Irina Dinovici)

Excursia a reprezentat o ocazie minunata de a descoperi valorile si abilitatile voluntarilor in lucrul cu copiii. Consider ca aceasta ocazie a consolidat grupul si a ajutat la dezvoltarea sentimentului de incredere. Lectia realizata in aer liber nu afost doar o lectie de istorie, ci o lectie de prietenie si bucurie. Zambetul de pe chipul fiecaruia a reprezentat o dovada de reusita a activitatii. (Denisa Buclea)

Mi-a placut sa colaborez cu copiii. M-am simtit in largul meu. Copilaria este parte a vietii. (Anamaria)

M-am simtit apropiat de copii. (Manu)

Am avut parte de o experienta frumoasa cu copiii, pe care as repeta-o! (Ana O.)

Ma bucur foarte mult cand vad un copil ca zambeste! (Madalina)

M-am simtit plina de viata cand copiii imi zambeau si ma strigau: „tanti!” (Bianca)

Mi-au placut zambetele sincere ale copiilor (Melisa)

Mi-a placut faptul ca a fost totul organizat. Copiii, la final, s-au simtit foarte bine si au invatat ceva folositor. (Gimmy)

Imi pare rau ca nu am participat la celelalte workshop-uri, dar cel de azi mi s-a parut foarte interesant si util, atat in activitati cat si in viata de zi cu zi. (Smaranda)

Mi-a placut sa ma joc, sa interactionez cu copiii, deoarece bucuria lor m-a binedispus. (Bahna Alina)

Copiii au fost activi, bucurosi si energici, astfel m-au facut sa ma simt un copil. (Alex)

Mi-a placut foarte mult worksopul de azi si m-am simtit foarte bine!

Înscrieri la Youth Camp – Educație și dezvoltare personală prin aventură în natură !

Anul acesta „Bună ziua copii, din România” a pregătit o tabără de vară inedită pentru copii și adolescenți, mergând pe principiul “educație și dezvoltare personală prin aventură în natură”, fiind și singura de acest gen din zona Moldovei.

web_SYNC_long

Orice părinte vrea să-și învețe copilul ce înseamnă un stil de viață sănătos, mai aproape de oameni și de natură, dar în ziua de astăzi este atât de greu să faci față luptei cu toate gadgeturile și tehnologia. Dacă ești părinte poate că – nu doar o dată – te-ai simțit vinovat când, din lipsă de timp ți-ai lăsat copilul în fața televizorului sau a tabletei. Mulți părinți trec prin aceste frământări zi de zi. Ar vrea să își ajute copilul să înțeleagă bucuria de a trăi în viața reală, de a interacționa cu ceilalți, dar nu stiu cum să o facă sau nu au timp.

Un stil de viață sănătos înseamnă mișcare, alimentație sănatoasă și aspectele emoționale, iar tabara YouthCamp pune accent pe toate aceste trei aspecte.

02-300

Tinerii vor învăța să simtă bine în pielea lor, să se alimenteze corect, să aibă mai multă bună-dispoziție, să poată comunica mai eficient cu copiii noștri, să se bucure de natură și de relațiile pe care și le creează.
Am conceput un program menit să stimuleze procesul de învățare și dezvoltare prin experiențe directe folosind activități.

05-225

Formular de înscriere în tabără

Dintre activitățile principale amintim:

 • Provocările vieții de adolescent
 • Cursuri de autoapărare
 • Fermier pentru o zi
 • Seară culinară românească
 • Drumeții în natură, pe bicicletă sau cu trăsura
 • Curs de acordare a Primului Ajutor
 • Jocuri interactive pe echipe (treasure hunt, capture the flag)
 • Foc de tabără
 • Ateliere și activități de supraviețuire
 • Camping la cort
 • Gătit mâncare la ceaun

06-320

Formular de înscriere în tabără

În urma activităților de dezvoltare personală copiii vor fi capabili de:

 • Conștientizarea propriilor atuuri și diminuarea inhibițiilor
 • Colaborarea în echipă pentru atingerea unui scop comun
 • Încurajarea interacțiunii dintre copii și a lucrului în echipă
 • Dezvoltarea creativității și abilităților de comunicare
 • Descoperirea abilităților unice pe care fiecare tânăr le are și le poate dărui comunității în care trăiește
 • Creșterea puterii personale și construirea spiritului de echipă.

Formular de înscriere în tabără

03-225

Organizare:

 • Activități de cunoaștere. Ice-break-ere.
 • Activități de construire a încrederii în cadrul grupului.
 • Activități de relaxare și dezvoltare a creativității.

Toate trainingurile sunt ținute atât indoor cât și outdoor și se bazează pe ateliere practice și de lucru în echipă.

 • Bonus1: raport detaliat cu inclinațiile și atuurile copilului – 50 RON
 • Bonus 2: 3 sedințe consiliere vocațională de la specialistul vocațional – 150 RON
 • Bonus 3: o lună gratuită curs de autoapărare + arte marțiale ( Taekwondo ) – 50 RON
 • Bonus 4: CD cu poze profesionale de pe toata durata taberei – 50 RON

Locația: Ferma socială BETTINE din comuna Găgești, județul Vaslui.

Specificul fermei este de creștere a caprelor, însă deține și o altă serie de animale, precum și un atelier de meșteșugărit și unul de preparat produse lactate unde își desfășoară activitatea un număr de 12 asistați social.

SERVICII INCLUSE:

 • Vor fi asigurate 3 mese pe zi + gustări.
 • Supravegherea este permanentă.
 • Tot echipamentul tehnic este asigurat de noi.
 • Va garantăm distracția, siguranța și investiția dvs. în sănătatea copilului !

Perioada: luna septembrie;

Data sosirii: 4 septembrie Data plecării: 6 septembrie

Cost: 390 lei/participant; transportul nu este asigurat.

 • Specialist 1: Otilia Vîrvorea – consilier dezvoltare personală
 • Specialist 2: Eleodor Gheorghian – instructor arte marțiale + psihopedagog
 • Specialist 3: Crețu Stănescu Ionel – specialist educație prin joc
 • Specialist 4: Balan Theona – trainer NLP + specialist încredere în sine
 • Specialist 5: Mihaela Vereș – psiholog 

 Formular de înscriere în tabără

Impresiile participantilor din 2014:

„Inca de cum am ajuns acolo  ne-a fost inmanat programul pentru urmatoarele zile, am fost implicate in montarea corturilor, caci acolo aveam sa ne petrecem urmatoarele nopti(adormind la cantecul greierilor si sub bolta cerului senin aglomerat cu stele).Pe langa faptul ca m-am distrat alaturi de toti cei prezenti acolo, fie ei colegi sau chiar organizatori, am avut ocazia de a petrece zile linistite, departe de orasul poluat, intr-o atmosfera aparte care mi-a lasat impresia de “nu vreau sa se termine!”. (participant Youth Camp 2014)

„Focul de tabara a fost visul copilariei mele, care, din fericire, s-a implinit. Taierea lemnelor, asezarea lor intr-un loc amenajat cu pietre (pentru a nu se extinde) si apoi nenumaratele incercari de a le aprinde.Linistea, care parca punea stapanire la venirea noptii, era acum inlocuita de sunetul chitarei si al cantecelor care ne inveseleau si mai mult seara, care nu putea fi mai reusita de atat.” (participant Youth Camp 2014)

„Am vazut cum se fabrica anumite produse lactate, am pus stapanire peste trambulina prezenta langa corturi, ne-am pregatit mancarea sub instruirea organizatorilor si chiar am avut parte de o mica lectie de autoaparare pe final. Astfel, am avut ocazia de a crea noi amintiri, impreuna cu oameni deosebiti, intr-un loc minunat”. ( Diana, participant Youth Camp 2014)

sierra-adventure-camps

 “Fiind o iubitoare a activitatilor in aer liber si in special a naturii, aceasta tabara i-a oferit fiiceimele ocazia de a campa impreuna cu prietenii sub supravegherea atenta a organizatorilor.Primele cuvinte pe care mi le-a spus atunci cand a ajuns acasa au fost: “Mi-a placut la nebunie! Abia astept sa merg si anul viitor!”. 

A fost impresionata de modul in care cei care locuiau langa ferma de capre, aveau grija de ferma.Toate activitatile, jocurile, privelistea, aerul curat, camparea, i-au priit, si se pare ca doreste sa repete aceasta experienta. Din cate se pare dorul de casa nu a fost prezent pe parcurs, si nici dorinta de a sta la calculator, iar plictiseala a lipsit cu desavarsire.A fost o ocazie nemaipomenita de a iesi din rutina de la oras, s-a intors revigorata. (Parinte)

 „Pentru mine cele doua zile petrecute la Gagesti nu au fost numai un prilej de amuzament si relaxare,dar si unul de a invata lucruri noi.Am fost impresionata de activitatile pe care le desfasoara trainerii in cadrul priectului si de modul in care acestea ii ajuta sa adopte un comportament social normal.Am fost incantati si de planul de activitati creat special pentru noi.Personal mi-a placut faptul ca fiecare dintre noi a fost implicat in activitati si si-a putut aduce contributia.Atmosfera a fost una prietenoasa si primitoare. „(Alexandra, participant Youth Camp 2014)

 

Mai sunt doar 10 locuri diponibile !
Rezervă-ți un loc aici: 
Formular de înscriere în tabără

Start ! Grădinițele mobile de vară

Am dat startul la Grădinițele mobile de Vară în cadrul proiectului „Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport și consiliere” finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în Romania. Săptămâna aceasta suntem la Puiești împreună cu 8 voluntari inimoși. Astăzi vă împărtășim din experiențele noastre din prima zi, lăsând pozele să vorbească despre ce s-a întâmplat…

11745684_1091305794230659_1007077896699462275_n

11411981_1091778520850053_5548906925274934535_o 11731642_1091779270849978_6121704815337950817_o
11713821_1091779770849928_3780503130313259940_o 11705164_1091779934183245_8335743353867214148_o
11696432_1091780080849897_8070329016560283673_o 11728813_1091778980850007_1122123389093377637_o

Prezentare proiect: „Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport și consiliere”

eeabgl_small EEA_Grants_BZ_alpha

Titlu proiect:

„Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport și consiliere”
 • Cod proiect: RO2014_C4_45
 • Componenta: 4. SERVICII SOCIALE ȘI DE BAZĂ
 • Finanțat prin Fondul ONG, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității organizației „Bună Ziua Copii din Romania”  și a instituțiilor din trei comunități rurale (com. Grivița, Puiești și Zorleni) cu responsabilități în educația, protecția și îngrijirea copiilor de a oferi şi îmbunătăţi calitatea serviciilor sociale prestate prin metode inovative pentru 120 de  copii cu întârzieri ușoare în dezvoltare / cu un nivel mai slab de dezvoltare a unor capacităţi cognitive, de comunicare, sociale, care încă nu au fost identificaţi şi evaluaţi.

afis_proiect_servicii_ambulatorii_suport_consiliere

Fondul-ONG-in-Romania_logo_bz_small

eeabgr_small

Invitație de participare la procedura de atribuire a contractului de „Achiziţie servicii de expertiză în domeniul pshiologiei dezvoltării copilului”

Cod proiect: RO2014_C4_45

Componenta: 4. SERVICII SOCIALE ȘI DE BAZĂ
Titlu proiect:
„Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii
ambulatorii de suport și consiliere”, finanțat prin Fondul ONG, Mecanismul
Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014