În cadrul celei de a patra editii a Galei Nationale a Excelentei în Asistenta Socialã au fost premiati asistentii sociali si personalitãtile care sustin asistenta socialã. Seara de Galã a avut loc la Ateneul Român în prezenta a numeroase personalitãti din mediul institutional si neguvernamental. Gazda evenimentului a fost Andreea Marin, care este alãturi de Gala Nationalã a Excelentei în Asistentã Socialã încã de la prima editie si care a transformat seara într-una magicã. Ion Caramitru, Horatiu Mãlãele, Adrian Naidin, Daniel Les si Holograf au fost cei care au dãruit un spectacol de neuitat. Premiul Asistentul Social al anului 2016 a fost atribuit Mihaelei Zanoschi, directorul Asociatiei “Bunã ziua, copii di România!” din Bârlad, judetul Vaslui.
Nominalizarea ei la Gala Nationalã a Excelentei în Asistentã Socialã- categoria Premiul Asistentul Social al Anului 2016 – a fost fãcutã de Structura teritorialã Vaslui a CNASR si de colegii de la Asociatia “Buna Ziua, Copii din România!”. Criteriile de jurizare ale portofoliului la aceastã categorie au fost: sã se remarce prin rezultate profesionale deosebite în practicarea profesiei de asistent social; sã demonstreze cã este un model de urmat; sã contribuie la promovarea imaginii profesiei de asistent social. Portofoliul trimis spre jurizare a fost alcãtuit din prezentarea activitãtii domniei sale în anul 2016, curriculum vitae, recomandãri de la institutii, organizatii si profesionisti din tarã si strãinãtate si scrisori de multumire din partea beneficiarilor programelor sociale. Au recomandat-o rezultatele obtinute, printre care enumerãm initierea/organizarea de activitãti cu scopuri bine definite care sã aducã îmbunãtãtiri în practicile de lucru care au vizat schimbãri în vietile copiilor si minimalizarea/ diminuarea efectelor institutionalizãrii (exemple de programe: Programul “Hãrnicia umple visteria” prin care tinerii au fost consiliati si acompaniati în vederea gãsirii unui job de varã în sectoarele de economie socialã ale ACMA Betania; Programul „Bicicleta” prin care s-a urmãrit dezvoltarea simtului proprietãtii si grijii fatã de bunuri prin achizitionare de biciclete personale cu conditia îndeplinirii unor criterii, crearea de contexte de apreciere si crestere a încrederii copiilor în personalul de educare si îngrijire (“Sãrbãtoarea multumirii”-eveniment anual realizat cu scopul încurajãrii copiilor de a se bucura si de a identifica motive de multumire pentru ceea ce sunt si ceea ce au, “Asteptãm copiii acasã”- eveniment prin care prima generatie de copii îngrijiti de Casa Betania (1996) s-au întâlnit cu persoanele semnificative din copilãria si adolescenta lor); sprijinirea pãrintilor pentru a fi prezenti în viata copiilor lor (evenimente la care sunt invitati pãrintii, petrecerea de cãtre copii a vacantelor în familie, donatii în bunuri si burse sociale pentru a sprijini reintegrarea copiilor în familiile lor). Mai enumerãm initierea programului pilot, de sprijinire a unui numar de 10 elevi de liceu din mediul rural proveniti din familii sãrace si aflati în situatii de risc de abandon scolar din cauza lipsei resurselor financiare, prin oferirea unui pachet de servicii de sprijin (cazare, masã, rechizite), în regim de internat social.
„Datorez mult oamenilor din viata mea, dar datorez totul lui Dumnezeu. Strãlucirea Galei vine din faptele bune fãcute de oameni frumosi, iar în seara aceasta oamenii frumosi sunt asistentii sociali si cei care sustin asistenta socialã… Povestea asistentilor sociali din România este povestea celor care rezistã si se încãpãtîneazã sã creadã, sã spere, sã viseze, sã facã schimbãri, a celor care gândesc binele, fac binele si îndreaptã lucrurile. Colegilor mei asistenti sociali le doresc sã fie si sã rãmânã o binecuvântare pentru oameni! Cãlãtoriti fãrã bagaje, cu bratele gata sã îmbratiseze si inimile legate de cer! Premiul din seara aceasta mã onoreazã, mã responsabilizeazã si mã smereste, deopotrivã, pentru cã, înteleg o datã în plus, cã nu existã destul sau prea mult în a ajuta, în a iubi, în a face bine…” Mihaela Zanoschi