EDUCAȚIE PENTRU VOLUNTARIAT – ȘCOLI DESCHISE

Educație pentru Voluntariat – alături de LIDL ROMÂNIA

Asociația „Buna Ziua, Copii din România” (BZRO) este una dintre organizațiile care au fost alese să implementeze la nivel local un proiect național al Federației VOLUM – Școala de voluntariat, coordonator proiect Otilia Virvorea – care vizează Educația pentru voluntariat. Proiectul s-a derulat în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019 și a avut ca grup țintă un număr de 2700 de liceeni (la nivel național) – 250 elevi (la nivel local).

Printre temele care au fost abordate de-a lungul atelierelor desfășurate de BZRO și alte 5 organizații din Cluj, Baia Mare, Ilfov, Mangalia în licee se numără: voluntariat, cetățenie activă, voluntariatul ca experiență profesională și identificarea de oportunități de voluntariat potrivite fiecăruia.

Scopul proiectului a fost pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței voluntariatului în procesul de schimbare socială

Cum s-a desfășurat proiectul în Bârlad

Pentru început 10 voluntari BZRO au participat la un training de formare ca facilitatori, iar în săptămânile ce au urmat au fost organizate în 3 licee din Bârlad (Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Pedagogic Ioan Popescu si Liceul Tehnologic Al. I. Cuza) ateliere de lucru despre voluntariat și implicare civică.

Cele 3 licee care ne-au primit cu căldură, deschidere si curiozitate și ne-au făcut loc, pentru 2 ore, în orarul lor, la orele de diriginție. Ne-am cunoscut, am schimbat idei, ne-am bucurat și ne-am inspirat unii pe alții, vorbind despre voluntariat, implicare civică, învățare experențială și oportunități de implicare. Ne-am jucat, am descoperit și ne-am descoperit dar mai presus de toate ne-am molipsit de bucuria, entuziasmul și încrederea generate de șansa de a ne fi găsit unii pe alții și de convingerea că împreună suntem buni, puternici și valoroși. Sălile de clasă s-au transformat într-un atelier de lucru în care au învățat că echipa e mai importantă decât orgoliul personal, că ceea ce faci este mai important decât ceea ce spui, că din spaghetii și marshmallow se poate construi un pod, că voluntarii au o lege scrisă și mai multe nescrise și că implicarea în viața cetății te face un cetățean activ.

La final de proiect, avem un bilanț de 358 de elevi și 21 de profesori din 3 licee bârlădene (Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Pedagogic Ioan Popescu si Liceul Tehnologic Al. I. Cuza) care au aflat si au simțit ce înseamnă să fii voluntar. Ultimele ateliere ne-au adus bucurie, nostalgie, speranță și satisfacția muncii împlinite. Dovada sunt gândurile pe care participanții ni le-au împărtășit la final. Iată câteva exemple:

„Am aflat cât de frumos este să fii răsplătit cu zâmbete de către persoanele pe care le-ai ajutat și cele cu care ai interacționat.”

„Am aflat că prin voluntariat mă pot dezvolta și pot învăța să socializez, să lucrez în echipă, să doresc să schimb ceva în țară.”

„Cele mai utile informații pe care le-am aflat m-au pus pe gânduri să mă alătur acestei asociații. În special m-au făcut să cred că orice om poate să fie remarcat făcând măcar o dată voluntariat.”

Vrem să mulțumim Federației VOLUM pentru colaborare și de asemenea mulțumim directorilor, profesorilor și celor 10 voluntari BZRO fără de care nu am fi putut organiza atelierele pentru cei 358 de elevi bârlădeni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *