Centrul de Consiliere pentru Părinți și Copii Căsuța cu Jocuri

Centrul de Consiliere pentru Părinți și Copii Căsuța cu Jocuri

Este un serviciu social de zi care are drept misiune prevenirea separării copiilor de familie, formarea şi dezvoltarea abilităților parentale şi sprijin acordat copiilor pentru o dezvoltare psiho-socio-emoţională armonioasă. A fost înființat în anul 2006 cu sprijinul financiar al Asociației „Buna Ziua, kinderen in Roemenie – Olanda” și  Co-operating Netherlands Foundations, iar în perioada 2007-2009 a beneficiat de subvenţie de la bugetul de stat, conform Legii nr. 34/1998.

250 de copii cu vârste între 3-12 ani și 180 de familii au beneficiat de serviciile Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii în perioada 2006-2012. În prezent, de serviciile Centrului beneficiază atât copiii și părinții aflați în dificultate din Bârlad, cât și din zonele rurale limitrofe (com. Dodești, Puiești, Bălăbănești, Banca, etc). Părinții din zonele rurale accesează în mod deosebit serviciul de logopedie al centrului, dar odată cu acest serviciu oferit copiilor ei participă și la cursurile de educație parentală. Pentru noi eforturile părinților din zonele rurale de a oferi copiilor lor oportunități de dezvoltare și recuperare ne-a motivat să mergem mai departe și să găsim soluții financiare pentru funcționarea centrului.

În acordarea serviciilor se are în vedere intervenţia timpurie asupra copiilor, accentul căzând pe familie, pe “reabilitarea” rolului acesteia. Astfel, activitățile derulate vizează deopotrivă lucrul cu copilul și familia și constă în:

  • consilierea şi informarea socială a familiilor în vederea depășirii situațiilor de dificultate şi de dependență, găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă, sprijin în vederea accesării serviciilor din comunitate, exercitarea drepturilor şi îndatoririlor părintești;
  • evaluarea psihologică a familiei şi copilului;
  • consiliere psihologică individuală şi de grup în vederea dezvoltării abilităților de comunicare, dezvoltare personală, restructurare cognitivă, dezvoltarea şi optimizarea comportamentului social, reducerea / prevenirea problemelor emoţionale şi de  comportament;
  • sprijin şi educație parentală prin organizarea de cursuri și întâlniri cu părinții în vederea dezvoltării / consolidării abilităților şi cunoștințelor părinților privind îngrijirea şi educarea copiilor;
  • terapie logopedică care presupune examinarea şi stabilirea diagnosticului, educarea  auzului fonematic, formarea şi dezvoltarea unei respirații corecte, dezvoltarea mobilității organelor articulatorii şi stabilirea unui plan terapeutic individual de corectare a tulburărilor de limbaj sau / şi a tulburărilor de scris-citit în funcție de tipul de deficiență, simptomatologie şi gravitate;
  • activități educaționale complementare celor desfăşurate de școală şi grădiniță, care promovează accesul egal la educație şi diminuează riscul de eșec școlar;
  • activități de socializare şi petrecere a timpului liber care au ca scop însușirea normelor comportamentale acceptate de grup, cunoașterea comunității şi îmbunătățirea abilităților de relaționare cu ceilalți în vederea unei mai bune integrări sociale;
  • oferirea unui supliment nutritiv pentru copii (fructe, produse lactate şi din carne, produse de patiserie).

Ziua  Familiei

Pe data de 15 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Familiei, prilej de promovare a valorilor familiei și de evidențiere a importanței vieții de familie pentru oameni și comunitate.
Începând din anul 2009 „Bună Ziua, Copii din România” sărbătorește „Ziua Familiei” într-un spațiu public. La  eveniment participă familiile şi copiii beneficiari ai Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Căsuța cu Jocuri”. Mesajul principal al evenimentului este sublinierea rolului şi importanței familiei în dezvoltarea armonioasă a copiilor, celebrarea bucuriei de a fi împreună şi de a se avea unii pe alții – părinți şi copii.
Părinții și copiii participă cu bucurie la probele de concurs pe care le pregătim pentru ei, iar rezultatele muncii lor sunt răsplătite cu diplome și premii constând în jocuri de familie, dulciuri, produse de curățenie și electrocasnice.

Sponsorii evenimentului: S.C. Tango Bas S.R.L., doamna Manea Mioara, ACMA Betania, Avon-filiala Bârlad, S.C. IRIMPEX  S.R.L., Magazinul Grafix, SC VIPP Fashion – Patiseria „Gustul copilăriei”.

Ziua Jocului

În fiecare zi de vineri în Căsuța cu jocuri sărbătorim Ziua Jocului. Într-o atmosferă de bucurie și veselie care stimulează imaginația, creativitatea și spontaneitatea, voluntarii asociației organizează activități de joc pentru copiii și prietenii acestora, pe care copii beneficiari îi invită să participe alături de ei la acest eveniment.
Joaca / jocul este esențial pentru sănătatea copilului, este un prilej de învățare, îl ajută pe copil să relaționeze cu alți oameni şi să se bucure. Noile tipuri de relații interumane pe care le vor stabili copiii îi vor ajuta să-şi dea seama de unicitatea lor, de calitățile şi abilitățile lor, să devină sociabili, învățând să se exprime, să comunice, să negocieze, să coopereze într-o atmosferă de toleranță şi respect reciproc.

Cluburi

Voluntarii asociației noastre organizează activități de vacanță şi timp liber pentru copii, încurajând talentele acestora la:

  • Desen: Ana-Maria, Cristina şi Mihaela ghidează mânuțele, ochii şi sufletele celor mici în a așterne pe hârtie frânturi de realitate şi imaginație.
  • Muzică și instrument (chitară și clape): Carmen (psihologul nostru), Vlad şi Theo deslușesc împreună cu copii tainele sunetelor de chitară şi pian şi-i îndrumă cu răbdare pe drumul clapelor şi corzilor instrumentelor muzicale.
  • Științe: Lucian le arată celor mici ce mare e universul şi lumea în care trăim şi ce mic devine totul pe hartă sau globul pământesc.
  • Dans – (în vacanțe): Teodora, Diana, Ilona și Laura fac să treacă vacanța în ritm de dans şi-i scot pe micii dansatori pe scenă cu orice ocazie (serbare la Căsuță, vizită la Centrul medico-social Tutova etc.)
  • Limba engleză – (în vacanțe): Delia, Elena şi Teofil se joacă cu copii englezește tot în vacanță şi-i răsplătește  cu  „Happy Face” la câte o nouă poezie învățată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *