Proiectul “Șoc cultural, două țări, două culturi în Uniunea Europeană?!”

(2009)

În perioada 1 septembrie – 23 decembrie 2009 Asociația “Bună Ziua, Copii din România” a derulat în centrul rezidențial “Casa Betania” – Bârlad proiectul cu titlul “Șoc cultural?! Două țări, două culturi în Uniunea Europeană”, proiect dezvoltat în parteneriat cu organizația olandeză “Trias Jeugdhulp”, respectiv “Casa Betania” și finanțat cu susținerea Comisiei Europene prin intermediul Programului “Tineret în Acțiune” – Acțiunea Tineri pentru Europa, Sub-acțiunea 1.1. – Schimburi de tineri.

În proiect au fost implicați 23 de tineri proveniți din sistemul rezidențial și familii de plasament din “Casa Betania”, respectiv “Trias Jeugdhulp” – Olanda, și șapte lideri.

Obiective:

Prin activitățile sale, proiectul a promovat cetățenia activă a tinerilor, toleranța în vederea consolidării coeziunii sociale în Uniunea Europeană, a contribuit la dezvoltarea solidarității și încurajarea înțelegerii reciproce între tinerii proveniți din cele două țări, uzând de metode non-formale, schimburi de idei și de experiențe pe teme istorice, culturale, artistice, legislative, religioase.

Activități:

Tinerii implicați în proiect, sub îndrumarea liderilor, s-au implicat într-un program intercultural activ: au organizat și desfășurat competiții sportive cu jocuri tradiționale românești și olandeze; au vizitat o școală profesională din localitate, clădirile istorice din oraș și muzeele, surprinzând aspecte importante din istoria locală, informațiile despre istoria poporului român fiind completate, în decurs de două seri, prin vizionarea de  documentare istorice (“Ascensiunea și decăderea lui Ceaușescu”, “Contele Dracula”); tinerii au inițiat work-shopuri având ca teme de discuție prejudecățile, hobby-uri, preocupări comune, au gătit mâncăruri tradiționale, activitățile finalizându-se cu o zi dedicată lucrului în echipă, prilej cu care grupuri mixte (români – olandezi) au pregătit un moment artistic pe tema interculturalității (dansuri, sketch-uri, cântece).

Pe parcursul derulării activităților s-a făcut o paralelă între aspectele caracteristice celor două țări, insistându-se asupra punctelor comune, dar și asupra acelor diferențe care ne individualizează ca națiune și ne recomandă ca cetățeni europeni cu drepturi depline.
Schimbul de idei, împărtășirea de experiențe personale, prezentarea notelor culturale, artistice, sociale, educaționale și legislative definitorii au fost principalele puncte de atenție ale acestui proiect.

Rezultate:

Prin acest proiect am reușit :

  • să responsabilizăm tinerii;
  • să ajutăm beneficiarii să-și identifice și să-și valorifice resursele personale;
  • să implicăm activ beneficiarii în proiectarea și implementarea activităților;
  • deprinderea respectării și acceptării diferențelor culturale;
  • să formăm deprinderi de comunicare eficientă și să-i ghidăm în realizarea unei autoevaluări pertinente;
  • să formăm la beneficiarii implicați noi abilități și deprinderi specifice altor culturi;
  • să realizăm un schimb veritabil de valori, percepții și experiențe;
  • internalizăm conceptul de cetățean european;

Părerea beneficiarilor

Cei 12 tineri din Casa “Betania” implicați în proiect au avut ocazia să se întâlnească cu alți 11 tineri din Olanda, tineri care se confruntă cu aceleași probleme la nivelul comunității din care fac parte. Prilejul acesta, în care au petrecut opt zile împreună, au lucrat în echipe mixte, și-au reprezentat în discuții libere sau în workshop-uri elementele caracteristice țării de proveniență, i-au ajutat să se autoevalueze pertinent și să se raporteze corect la ceilalți, să fie mai toleranți și asertivi, să lucreze mai bine în echipă și să valorifice pozitiv fiecare experiență trăită în proiect.

Dovadă stau impresiile zilnice pe care tinerii le-au notat în Jurnalul de Proiect începând cu prima zi și sfârșind cu ultima. Spicuim câteva dintre părerile beneficiarilor noștri, scrise în ultima zi de activități:

“Au fost niște zile minunate, un proiect frumos” – Andrei Daraban

“A fost, cred, cea mai frumoasă zi. Am plâns și am râs. Am fost trist, dar m-am și distrat. Nu cred că aș putea uita ziua de astăzi, nici proiectul și nici pe tineri. Fiecare echipă a pregatit câte un moment artistic, am făcut schimb de adrese de e-mail, ne-am oferit cadouri.” – Adrian Manolache

“Frumoasă zi, dar și emoționantă. Am plâns un pic la despărțire.” – Adina Baciu

“A fost nemaipomenit; mi-a plăcut! Îmi pare rău că s-a terminat așa de repede și nu-mi vine să cred că mâine trebuie să plece. A fost o experiență plăcută deoarece am învăț
at multe.” – Daniela Baciu


“Mi-a plăcut ziua de astăzi pentru că am avut posibilitatea să dansez și să lucrez în echipă. Mi-au plăcut activitățile realizate în echipe mixte, cadourile și festivitatea de sfârșit.
A fost foarte bine, am avut posibilitatea să cunosc fete și băieți deosebiți. M-am atașat așa de repede de ei, încât au trecut așa de repede zilele!
Mi-aș dori foarte mult ca anul viitor să mergem în Olanda și să iau parte și la alte proiecte de felul acesta.”
 – Adriana Mocanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *