Asociația Bună Ziua Copii din România va desfășura în următoarele luni (octombrie – decembrie 2022) proiectul Toți copiii sunt copii, PROIECT REALIZAT CU SPRIJINUL PRIMĂRIEI ȘI CONSILIULUI LOCAL BÂRLAD. Proiectul își propune să contribuie la conștientizarea copiilor, preșcolari și școlari din 10 unități de învățământ din mun. Bârlad, în privința nevoilor colegilor lor cu dizabilități, facilitând accesul la oportunități de joc, învățare și sensibilizare privind incluziunea copiilor cu dizabilități.
În România, aproape jumătate dintre copii cu dizabilităţi învaţă în şcoli speciale, arată studiul Europa Cares, realizat în 2019 de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. Astfel, 29.433 din cei 70.000 de copii cu dizabilități din România sunt înscrişi în școli speciale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei. Acelaşi studiu arată că programa şcolară pentru copiii cu dizabilităţi nu este adaptată, nu există accesibilizări și tehnologii asistive, iar profesorii nu au beneficiat de pregătirea necesară gestionării elevilor cu dizabilităţi.
Copiii cu dizabilități au nevoie de o abordare personalizată a nevoilor lor care să vizeze respectarea ritmului lor, valorizarea, încurajarea inițiativelor lor, lărgirea orizontului de cunoaştere, dezvoltarea capacităţii de comunicare și interacțiune cu cei din jur iar incluziunea lor este posibila când comunitatea întreaga contribuie la aceasta- școala, părinți, societate civilă.
Deși legislația din România cuprinde, cel puțin teoretic respectarea dreptului tuturor copiilor la educație, susține integrarea copiilor cu dizabilități în sistemul educațional, practic procesul de incluziune a copiilor cu dizabilități în școală și comunitate este unul foarte lent.
Pentru atingerea obiectivului general, proiectul propune 4 obiective specifice centrate pe: Crearea de contexte de joc, învățare și conștientizare, pentru 500 de copii, elevi școlari și preșcolari menite să stimuleze incluziunea socială a copiilor cu dizabilități, creativitatea şi imaginația, valorizarea şi încurajarea inițiativelor copilului, formarea şi lărgirea orizontului de cunoaștere, consolidarea relației dintre părinții/aparținătorii copiilor cu nevoi speciale și cadre didactice prin organizarea unui eveniment de tip masă rotundă, creșterea implicării tinerilor în viața comunității prin activități de voluntariat care vor contribui la implementarea programului de activități pentru copiii din proiect și consolidarea capacității de intervenție și creșterea vizibilității în comunitate a serviciilor sociale furnizate de Asociația „Bună Ziua, Copii din România”.
Ne propunem să dezvoltăm o atitudine sănătoasă în rândul copiilor și tinerilor sau să contribuim la schimbarea abordării cadrelor didactice sau părinților, legată de dizabilitate, să militeze pentru incluziunea copiilor cu nevoi speciale în grădiniță sau școală și integrarea lor în comunitatea din care fac parte, prin derularea de activități cu copiii desfășurate în 10 unități de învățământ din mun. Bârlad, metodologie de lucru ce poate fi preluată de către profesori. De asemenea cadrele didactice implicate în proiect vor fi invitate la o masă rotundă, alături de părinți, copii și specialiști în domeniu, eveniment care va sublinia rolul parteneriatului activ între școală, familie și societatea civilă și a implicării întregii comunități în integrarea copiilor cu dizabilități în sistemul de învățământ și în procesul de incluziune a copiilor cu cerințe educaționale speciale în școala de masă.
Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta telefonic sau prin email:
Alina Ciortescu, Manager de proiect – 0787438786, e-mail: [email protected].
Carmen Zaharia, Responsabil Marketing și PR, e-mail: [email protected].
Despre Asociația Bună Ziua, Copii din România
Asociaţia „Bună Ziua, Copii din România” (BZRO) este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată la Bârlad în 1999. Misiunea Bună Ziua, Copii din România este de a susține copiii, tinerii și familiile pentru a duce o viață demnă, în bunăstare. În cei 20 de ani de activitate a implementat proiecte și a furnizat servicii sociale pentru copii, tineri și familii în dificultate, a promovat și facilitat implicarea membrilor comunității în programe de voluntariat și a organizat evenimente de formare pentru personalul din domeniul social din instituții publice și organizații nonguvernamentale. Pentru mai multe informații, accesați https://www.bunaziuacopii.ro/.